Satori v Podolí

Na plavecký stadion v Podolí docházím více či méně pravidelně již sedmnáct let. Za tu dobu se tam toho moc nezměnilo - nové šatní skříňky, místo kovových zámků čipy, z restaurace s výhledem na plavecký bazén posilovna.

Zkrátka až na pár kosmetických změn je to pořád stejné. V bufetu stejná skladba jídel jako před dvaceti lety, u prodeje lístků stejně nevraživé ale upřímně se tvářící ženy, v bazénu stále stejně chlorovaná voda a co je pro mne nejdůležitější - vedle sprch, cestou k plavání je stále místnost s nápisem na dveřích - Parní Sauna - zákaz holení, stříhání chlupů a zákaz vstupu kardiakům. Zde si chodím znovu a znovu pro své chvilkové vykoupení, za 100 korun si tady užiji své malé, soukromé osvícení, očistu a prozření ze šálivosti smyslů.

 

V okruhu mých přátel, tedy lidí kolem čtyřiceti let, kteří dosáhli určitého úspěchu ať už v podnikání či v kariéře zaměstnance se často setkávám s velmi radikálním, odmítavých postojem k bazénu v Podolí. Zaznívají argumentu proč Podolí nenavštěvují, nejčastěji je to fuj, vždyť je to tam špinavý, ještě něco chytnu, a ti lidi, co tam chodí…

 

Ano patřit v dnešní sortě “bílých límečků” tedy středně postavených managerů nebo malých podnikatelů, vyžaduje navštěvovat ty správné plavecké bazény, sauny, posilovny či wellnes studia. Už přece nepatříme k prostému lidu, nejezdíme sockou, jíme chutně a zdravě a když děláme něco pro své zdraví vyžadujeme přece stoprocentní čistotu prostředí, pohodlí v každém směru a společnost, jež je stejného ražení jako my sami. Pohodlí, jedna z mála výhod naší civilizace, jak říká Oskar Wilde. Když do sauny, tak v župánku, nejlépe aby jich tam bylo víc (těch saun), líbí se nám společná, to abych viděl obnažená ženská těla, vkusně zařízená odpočívárna s jemnou hudbou a možností dát si čaj. Zrelaxovat.

 

Funkce sauny ale zůstává stejná, ať jste v saunovém světě v hotelu v Krkonoších, voní to tam a vy máte na sobě pohodlný froté župan, z pohodlné postele v odpočívárně koukáte na hory a nebo sedíte na kachlíčkách v chodbičce u sprch s pupkatými důchodci a jinými “lidmi”. Funkce sauny je zpotit se. Vyždímat ze sebe společně s potem i všechny nadbytečné myšlenky, emoce, nechtěná přání. Zklidnit se mlčením. Poté přichází zchlazení - restart, duševní i tělesná očista.

Takže jsme dole v díře u sprch, na plaveckém stadionu v Podolí, který soudruzi otevřeli v roce 1965, jdeme kolem velkých zrcadel s umyvadly, kde i přes cedulky zakazujíc holení, stříhání a jim podobné, je vždy jeden nebo více chlapů s žiletkou v ruce. Chlapů s velikánským břichem, ukrývajícím nejspíš pana Majera. Koukaj do zrcadla, holí se a nespíš na nic nemyslí. Jsou zde ukryti před celým světem, je to místo jejich dušení hygieny. Dáme lehkou sprchu, sundáme si plavky, aby jsme si v páře měli na co sednout a jdeme na to.

 

První střet s vlhkým teplem za skleněnými dveřmi páry je příjemný. Sedáme si mezi dva dědky a mlčíme. Podolská pára má své štamgasty, potkáváme tam pravidelně stejné chlapy, pro něž se již sauna stala určitým rituálem. Vypráví si o fotbale, politice, o tom jak se včera ožrali a jestli stále drží dietu. Mlčíme a učíme se. Lekce sociologie v terénu a na živo jsou pro nás čím dál vzácnější. Jezdíme svými auty z jednoho pohodlného místa do druhého, obklopení správnými lidmi ztrácíme kontakt se skutečností, z lidskou obyčejností a všednosti, ve které jsme v osmdesátých letech prožili své dětství a jež nás formuje dodnes. Jen my si myslíme, že již patříme jinam. Zapomněli jsme.

 

Cítíme se být neobyčejní a přitom i přes značkové oblečení, drahá auta a znalost trendy restaurací znovu upadáme do malosti, ze které jsme vyšli. Znovu jsme lehce ovládáni názory ostatních i masmédii, znovu jsme stižení chtivostí a bezbřehou lačnosti při nákupech v supermarketech, znovu upadáme do lenosti na svých kožených pohovkách, znovu klevetíme a drbeme a nedokážeme si upřít ani to nejmenší potěšení, jež skýtá naše doba. Nevyrostli jsme. Jsme stále stejní venkované, prostí a nudní ve své malosti a ač obklopeni zdánlivým blahobytem, čistotou a pohodlím, jsme stejně prázdní a šedí když usedáme do svých mercedesů, s nákupní taškou z Liedlu, stejně jako jsme před třiceti lety leštili svou novou nablýskanou škodovku a těšili se až se zase nadlábnem. To, že vyděláváte padesát, sto či dvě stě tisíc z vás ještě nedělá velké lidi, přátelé. Ale jsme mladý národ, teprve před tisíci lety jsme přijali křesťanství, teprve před sto lety jsme založili svůj vlastní stát, ve své malosti si stále myslíme, že všechny přečůráme svou chytrostí.

 

Prásk! Proud ledové vody resetuje všechny úvahy, myšlenky, domněnky vyvolané ničím jiným než přecitlivělostí a přehnaným přemýšlením. Ano, teď jsem naživu, nahý jako nemluvně usedám na kachličky vedle ostatních chlapů a civím do prázdna. Vše pulsuje v tiché a radostné nečinnosti. Kolem chodí hologramy postav, lidské bytosti s mozkem plným názorů na vnější svět, s tělem, které se vyvíjelo miliony let, aby v něm mohlo nakonec slavnostně zazářit vědomí. Fanfáry ohlašující pomyslnou nadvládu člověka nad světem. Stále nejsem ochotný připustit, že i já pocházím z opičáka. Nahý chlap s rysy a postavou medvídka Baribala sedící vedle mě mektá cosi o Okamurovi. Přál bych si, aby tady seděl s námi. A ostatní, moudře se tvářící a energičtí vůdci všech politických stran spolu s ním. Tady dole v díře, sedící na kachličkách by si v klidu pokecali o možnostech nápravy a zlepšování společnosti, tady spolu s ostatními opičáky, by se mohli shodnout, že všechny problémy systému, na který oni jediní mají lék, způsobuje jedna maličkost, neviditelná a zářící za našim čelem - My sami.

 

Ať už je naše mysl porouchaná či jen bezradná v nekonečné samotě vesmíru, je jasné, že dnes oblíbené a oceňované lidské sklony jako panovačnost, touha nadvlády nad ostatníma, lačnost po požitcích nebo bezohlednost, nevymýtí žádná politická strana. A může být v jejím čele energický pragmatik a byznysmen, slušný a pracovitý “strejda” či do sebe zahleděný populista řešící vše rychle, chladně, selským rozumem.

 

Vycházím ven na ulici a vdechuji čerstvý podzimní vzduch. Na silnici se mísí billboardy s předvolební tématikou, možností půjčit si nějaký zlaťák či koupit si nové bydlení ve vysněné lokalitě. Malá holčička se směje a slunce jí září ve vlasech. Vše do sebe zapadá.

 

 

Autor: Filip Rychly | pondělí 23.10.2017 0:18 | karma článku: 9,19 | přečteno: 277x
  • Další články autora

Filip Rychly

Amici miei

Moji milí přátelé mne dokáží vždy potěšit. Kochám se potají jejich rošťáckými názory a řinčící Pravdou, jež si hýčkají a pečlivě střeží jako nový osobní automobil nebo koženou sedací soupravu.

8.10.2021 v 17:40 | Karma: 6,23 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Listopadový uragán

“Oj Duběnko” posteskl si Hrabal ve svém Listopadovém uragánu, “dnes se cítím nějak wetterkrank...” A měl tím na mysli jakousi tesknotu na srdci, pocit smutku a zároveň naděje, kterou cítil v listopadových dnech roku 1989.

30.11.2020 v 11:27 | Karma: 4,56 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Náš podíl

Je osmého března. Projíždím kolem Vltavy a na Výtoni míjím ženu v roušce. První vlaštovka. V předtuše příštích dnů vidím páry vystrašených očí, další promarněné šance na sebezdokonalení a marnost naší touhy po naplnění.

8.7.2020 v 22:49 | Karma: 4,99 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Pravda se skrývá v metru

Již dlouho ze všech stran slýchám, že pravda neexistuje. Všechno je relativní, všechno je subjektivní, všechno se dá zpochybnit. Před nedávnem jsem jel po dlouhé době metrem a kdo by to byl řekl - zjevila se mi tam Pravda.

19.12.2019 v 17:51 | Karma: 12,12 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Varhany

Chrám Svatého Mikuláše v šest večer na začátku října je zaplněn ani ne z jedné třetiny. Pravidelné varhaní koncerty zde navštěvují hlavně turisté - jsou tady Asiaté, Rusové, Izraelci - ti vlastně ne, Španělé a Američané....

15.10.2019 v 9:43 | Karma: 9,04 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 466x
Mám rád literaturu i aktuální dění.

Seznam rubrik