Svoboda v postdemokratické společnosti

23. 11. 2017 22:53:45
Co je dnes opravdovým měřítkem svobody? Svobodné volby? Irelevantní. Hýřivé reklamní kampaně útočící na nejnižší lidské pudy vítězí. Možnost nákupu výrobků všech značek? Již od druhé poloviny devadesátých let zcela nepotřebná věc.

Možnost cestovat? Hmm. ano. Většina obyvatel této země, ale míří na stejné pláže jako před třiceti lety.

Chceme žít, pracovat a vzdělávat se ve svobodné, kultivované společnosti, mít možnost se spolupodílet na vytvoření harmonické a šťastné pospolitosti lidí, kterou netrápí životní bída, násilí, hněv ani žádné jiné projevy necivilizovaného Světa? Utopie.

Vyměnili jsme svobodu za ekonomickou prosperitu a svůj čas i životy jsme zaprodali zvyšování něčeho abstraktního jako je HDP. Marníme svůj čas honbě za blahobytem, vytvářením hypotetických krizí, nenávistí k odlišným názorům druhých, máme názor téměř na vše a jen my volíme ty správné politické strany.

Nechme však kecy stranou.

Pojďme se podívat na naši svobodnou společnost smutně a bezvládně umírající v kleštích ekonomické totality očima šedesátileté ženy - důchodkyně. Ženy, která se narodila v padesátých letech, o politiku se nikdy nezajímala, vždy byla jedním z davu nevědomých, těch pro které se nic nemění, ať jsou u vlády ti či oni. Helena je v důchodu - ten činí šest tisíc korun. Po čtyřiceti letech tvrdé práce chvályhodná odměna. Ale to nebudeme řešit, měla prostě šetřit. Zkrátka na život ji to nestačí a tak klopýtá od práce k práci, tu prodává v trafice, tam plete pohřební věnce nebo uklízí u někoho doma.

Až jednoho dne narazí na lákavou nabídku práce - řetězec Tesco nabízí 85 Korun Českých za doplňování zboží do regálů. Příjem otroků může začít - pojďte vy všichni nepotřební, staří, zoufalí a neschopní. My vás zaměstnáme za královskou odměnu. No a protože je to asi o dvacet korun více než v předchozím zaměstnání (ano, opravdu se píše rok 2017), Helena neváhá a práci přijímá. Pokorně a s radostí přijímá rady ženských z ulice, které mají důchod docela vysoký a tak už do práce nemusí..

Heleno, perfektní práce na zimu, v klidu si doplňuješ zboží do regálu, pět hodin denně, pohodička..

Jsou čtyři hodiny ráno, budík nemilosrdně řinčí, takže vstávat, nová práce čeká. V šatně, kde to zapáchá ženským potem a čpí zlostí, na sebe natáhne firemní trikot a ještě než se stihne rozkoukat nebo se seznámit se svými kolegyněmi, které ji místo pozdravu nevraživě pozorují, už před ní stojí velikánská paleta se zbožím, šanon s čárovými kódy. Stojí na chodbě mezi regály, v neživém světle zářivek pozoruje bledý obličej své kolegyně - nadřízené. Ta už se od doplňování zboží dostala k funkci hlídače těch co doplňují. Fanatická, bezohledná harpyje, jež bude sloužit ve své nekonečné hlouposti a strašlivé důslednosti všem systémům a ve všech dobách. Bezcharakterní a hloupá lidská bytost, která vždy znovu a znovu využívá svého patolízalství, svého nízkého charakteru k tomu aby pomáhala zotročovat lidskou duši a její právo na svobodu a slušný život. Korporace, stejně jako tenkrát strana, se neptá na to kdo je či není v právu, zajímá ji jen zisk a snižování nákladů za každou cenu. O lidský zdroj jde samozřejmě ze všeho nejméně. Je nahraditelný. A obzvláště v krajích s vysokou nezaměstnaností za opravdu dobrou pořizovací cenu.

Ale zpět k regálům a paletám...První den vyloží Helena celou paletu zboží, stihne se pohádat se svou nadřízenou (v šedesáti už se nechce nechat ponižovat a osočovat z nedbalé práce, vždy svou práci konala s pečlivostí a neznala odpočinek), když přijde domů spadne do postele jako špalek a unavená k smrti sípe na posteli v polospánku. Celou noc myslí na přicházející den a kolegyni a palety zboží. Rozhodně se nevzdá. Příští den smířená s nepochopitelnou nevrlostí a špatnou náladou svých kolegyň vyráží znovu do práce a snaží se, úporně se pere s neznalostí zboží a párováním s čárovými kódy, přehlíží komandování té odporné hyeny, myslí na těch 85 Korun a na to, že nepatří do starého železa a že přece k něčemu je, ještě je stále tady a naživu a má právo na slušný život...

Má na to vůbec právo? V nemilosrdném kapitalismu pokřtěném ideou demokracie a svobody nemáme žádná práva. Máme možnost být úspěšní nebo neúspěšní. Máme možnost být na straně vítězů nebo jako Helena, na straně poražených. O těch se samozřejmě ve Forbesu nepíše.

Tak či tak druhý den Helena zabojuje a vybalí dvě palety. Stejně tak třetí, čtvrtý i pátý den. Sedmý den jde na kobereček a dostává padáka. Dvě palety jsou málo.Znelíbila kolegyním nebo byla nedostatečně průbojná? Tolik se snažila, teď sedí doma na posteli a pláče. Je k ničemu, stará, neschopná a bez peněz. Lidská důstojnost je v háji, svoboda a demokracie jsou teď naší hrdince naprosto k ničemu.

Mám rád tuhle dobu. Jsem mladý a zdravý a můžu nastartovat auto a bez ukazování pasu dojet až k Atlantiku. Můžu letět do Ameriky. Můžu měnit telefony jako fusekle. Můžu odevzdat svůj hlas ve svobodných volbách. Můžu si vybrat práci, která mě baví.

Taková krásná pohádka se šťastným koncem ze svobodné a demokratické společnosti.

Druhá strana mince jsou Heleny naší doby, přehlížené a pro úspěch milující společnost neexistující lidské bytosti, nemilosrdně vykořisťované vládnoucími korporacemi za mrzkou mzdu.

Nejnižší nezaměstnanost v historie, růst DPH...sračky padající z úst politiků. Kosti rozhazované po tunách hladovým psům.

Mám strach o naše životy, jež se budou rovnat ekonomickým jednotkám, mám strach o své blízké, o všechny lidi, jež ve shonu za vyšším výkonem zapomínají na opravdové hodnoty vyspělé společnosti - lidskost, soucit, láska.

Amen, pravím vám...

Autor: Filip Rychly | čtvrtek 23.11.2017 22:53 | karma článku: 18.69 | přečteno: 357x

Další články blogera

Filip Rychly

Amici miei

Moji milí přátelé mne dokáží vždy potěšit. Kochám se potají jejich rošťáckými názory a řinčící Pravdou, jež si hýčkají a pečlivě střeží jako nový osobní automobil nebo koženou sedací soupravu.

8.10.2021 v 17:40 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 201 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 85 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.48 | Přečteno: 162 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 135 |
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 449

Mám rád literaturu i aktuální dění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...